Wanita terbaring nafasnya laju, doktor dapat rasakan ‘sesuatu’ sebaik melangkah masuk rumah pesakit… selalu berselisih bahu tugas malaikat m4ut – “Aku bukan bmoh atau ustaz”

MERAW4T hingga hujung ny4wa, begitulah realiti kehidupan yang perlu dihadapi oleh insan bergelar doktor.

Walaupun sudah diketahui umum bahawa aj4l dan m4ut itu adalah ketentuan Tuhan, doktor berusaha sedaya-upaya membantu menyelamatkan pesaki1t.

Seorang doktor berkongsi pengalamannya merasai ‘sesuatu’ sebaik melangkah masuk ke rumah pesak1it.

“Iya, ‘sesuatu’. Satu perasaan yang aku sukar huraikan dan ceritakan dengan kata-kata mahupun tulisan. Setiap kali merasai begini, pasti ajal pesak1it dah hampir tiba.

“Aku bukan bmoh mahupun ustaz ataupun wali apatah lagi kasyaf. Tapi mungkin dah terbiasa berhadapan dengan pesak1it yang berada di hujung ny4wa.

“Kerjaya doktor yang selalu berselisih bahu dengan tugas malaikat m4ut. Mungkin,” tulis Dr Ahmad Samhan Awang di laman Facebook beliau.

Pesak1it menghidap k4nser paru-paru. -gambar hiasan/foto facebook Ahmad Samhan

Bercerita lanjut, pesakitnya ketika itu merupakan seorang wanita yang menghidap k4nser paru-paru dalam keadaan terbaring dengan nafasnya begitu laju.

“Dah berapa lama mak bernafas laju? Dah dua hari doktor. Mak ada k4nser paru-paru,” kata doktor berusia 34 tahun itu mengimbas kembali perbualan bersama anak pesakit.

Dr Ahmad Samhan memeriksa tekanan d4rah, denyutan nadi, reflek mata, kandungan gula dalam dar4h dan paru-paru pada pesaki1t.

Beliau yang berpengalaman bertugas di Jabatan Kecem4san dan Tr4uma di Hospital Kuala Lumpur (HKL) kemudian menarik nafas panjang selepas pemeriksaan dilakukannya.

“Begini… dari pemeriksaan saya, mak dah tak lama. Puan, boleh panggil adik-beradik lain datang dan pakat baca (surah) Yasin,” ujar Dr Ahmad Samhan dengan berat hati.

Tak apa doktor, kami faham,” menurut anak pesak1it yang tidak dapat menahan sebak sehingga mengalirkan mata.

Dr Ahmad Samhan.

Dr Ahmad Samhan kemudian membisikkan kalimah syahadah di telinga pesakit: “Laillahaillallah, muhammad madurrasullah.”

Ketika itu, beliau dapat menyaksikan mulut pesakit itu berkumat-kamit sebelum dadanya yang ‘berombak’ secara tiba-tiba terhenti.

“Aku periksa nadi, dengar paru-paru dan ambil tekanan dar4h. Semuanya tiada. Maaf puan, mak puan dah pergi.

Kita boleh pilih di mana kita nak tinggal, apa yang kita nak makan, apa nak pakai. Tapi kita tak mampu pilih bila dan di mana kita nak meningg4l

DR AHMAD SAMHAN

Makkkkkkkkkk! Semua adik-beradik berlari dan terus peluk ibunya yang terbaring kaku. Aku undur ke belakang beri ruang pada mereka peluk ibu mereka yang tercinta.

“Tiada lagi tempat untuk mengadu. Tiada lagi tempat melepas rindu. Tiada lagi berkat doa seorang ibu. Semua terputus,” tambah beliau.

Perkongsian Dr Ahmad Samhan di Facebook.

Menurut Dr Ahmad Samhan, bukan semua orang terpilih untuk meningg4l dunia pada hari Jumaat, yang merupakan penghulu segala hari.

“Kita boleh pilih di mana kita nak tinggal. Kita boleh pilih apa yang kita nak makan. Kita boleh pilih apa nak pakai. Tapi kita tak mampu pilih bila dan di mana kita nak meningg4l. Semua itu Allah tetapkan di Luh Mahfuz.

“Kita boleh doa. Minta dengan Allah supaya pengakhiran kita adalah husnul khatimah. Pengakhiran yang baik. Doa sungguh-sungguh. Saya doakan pengakhiran kita semua adalah husnul khatimah. Amin,” katanya.

Sumber : Mstar

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DDP

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariDuniaPress

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*