Bapa Sharifah Zarina MninggaI Dunia Ketika Solat Di Masjid.

“Raya ni dia minta saya belikan baju ‘pag0da’ sebab nak pakai baju dalam. Saya sudah beli dan sepatutnya balik esok. Tapi, dia tak tunggu saya,”

Demikian kata penyanyi Sharifah Zarina yang kehiIangan bapa tercinta, Wan Hasan Syed Jamil, 69, apabila disahkan mninggaI dunia di Masjid Ar Rahman, Kuching Family Park, Petra Jaya, Kuching, Sarawak, jam 8.30 malam, semalam.

Sharifah Zarina ketika dihubungi berkata, ayahnya re.bah ketika mahu menunaikan solat sunat dua rakaat sebelum masuk waktu Isyak.

“Ayah baru nak angkat takbir, dia terus re.bah. Waktu itu nad1 ada lagi. Tapi belum sempat ambuIans sampai ayah sudah mninggaI.

“Ayah ada penyaklt drah tinggi. Tapi dia pandai kawaI dan u.bat sentiasa makan. Dia juga tak pernah dimasukkan hspital,” katanya kepada Harian Metro.

Menurut Zarina, kali terakhir dia berjumpa bapanya pada Februari lalu dan mesej mengenai Lailatul Qadar adalah perbualan terakhir mereka yang dihantar bapanya di kumpulan (Grup) WhatsApp, petang semalam.

“Pada Februari lalu saya ada balik kampung. Tak sngka itu pertemuan terakhir kami. Petang semalam dia berkongsi mengenai Lailatul Qadar di Grup WhatsApp. Kawan-kawan ayah cakap dia juga hantar di banyak grup mesej dan secara peribadi.

“Malah, ayah siap minta ma.af pada kawan-kawan, dia cakap mungkin ini Ramadan terakhir buat dirinya. Saya ingat lagi, dia selalu cakap pada kami adik beradik, dalam solat minta doa supaya mat1 dalam keadaan mudah, di tempat baik dan malam Jumaat.

“Alhamdulillah, ayah dapat semua itu. Dia mninggaI menjadi buah muIut orang. Dia banggakan kami pada saat akhir. Kalau nak tahu, dia sangat istiqomah dalam ibadah. Pe.nat mana dia, tak pernah tinggaI solat sunat tahajud,” katanya.

Sharifah Zarina berkongsi, jnazah bapanya dijangka dikebu mikan di Tanah Perkburan Islam Semariang selepas solat Jumaat, hari ini.

“Insya-Allah jnazah ayah dikeb.umi selepas Jumaat. Saya terkjut apabila adik cakap, ayah dapat kubur sebelah bekas Yang Dipertua Negeri Sarawak, Allahyrham Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng.

“Difahamkan di situ untuk orang-orang kenamaan dan pembesar negeri. Tapi ayah saya orang biasa saja. Saya pun tak tahu apa lagi amalan dia yang lain dan kebaikan dibuat. Hari dia pergi adalah hari yang orang tunggu,” katanya.

Sumber: hm.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DDN

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariDuniaNews

Sumber: DBONGKAR

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*