“Syukri Buka Dompet Dia Dan Tinggal RM2.00,” – Arw4h Berbau Harum Dan Tersenyum, Rozita Kongsi Pengalaman

Berkongsi luahan hati di laman Instagram, Rozita Ibrahim menerusi rakaman video menyatakan kesedihan melihat kedua-dua anaknya jatuh tersungkur tatkala kehilangan ayah semalam.

Ulas pengasas Sendayu Tinggi ini, dia cukup terharu apabila berkesempatan menziarah bekas suaminya dan terkesima melihat keadaan  yang disifatkan cukup sempurna dan berbau harum.

 

View this post on Instagram

 

Nakal kri ni..baiknya ya ampun suka sakat kakak dia..kakak ni selalu protect kri sejak kecik..” kak long ..kak long bingit suaranya ” . Ke2 anak bertuah ni hasil perkahwinan kami dgn abah ..Kak long sgt tegas garang dgn kri ..KRI NAKAL dia kumpul.ulat masuk dlm beg sekolah . Kesian sy lihat gambar ni..ni lah Baju kak yati pakai sy kutip jumpa tengah jalan . Kami miskin fakir wahai followers semua ni lah ada kenangan gambar bonda ada zaman dulu..( kri suka ambik dr album sy..hilang tulah kerja dia suka simpan kenangan) . Baju bundle je sy mampu pakaikan anak2 kami . Kri selalu kena buli kat sekolah..kak long macam jantan perangainya..lelaki takut dia akan bela lawankan adiknya . lelaki mengorat yati ..Dtg dek yati dibaling dgn bangku sekolah..Yati brutal xsangka ada gak org nk kawin dgn dia yg suara garau suara jantan dn si kri perangai pompan suara kecik kepit ha ha ..anak ohh anak . Anak ber2 ni sgt ambik berat hal abah.. bebel pd abah macam sy bebel pd mereka juga sbb sayang..abah kurang pendengaran..suka makan manis..suka kerja guard..suka jumpa kawan2 mesjid..xnak duduk rumah bandar . Jgn nangis wahai anak..doa lebih bermakna dr tangisan. sbb kamu dh buat yg terbaik pd abah.. dan mak bangga ada anak mcm kri dn yati.. wlu kri nakal tp sgt hormat dn sgt pandai jaga abah.. Kami tau kamu anak2 baik biar org kata kamu jahat dn buruk…hati kami tau kamu sgt baik . lepas ni jaga abah lagi dgn amal soleh dn jgn putus kirim doa pd abah.. . Dulu kri kirim duit..kirim syg.. kirim lawak..cuit usik abah.. lepas ni usik abah dgn quran.. abah itu pinjaman dr Allah.. dn hak Allah ambil dia balik.. kri akan dpt jumpa abah kalau kri dan yati niat cari abah di shurga.. . Matlamat kita shurga dn berkumpul.. dikampung moyang kita nabi adam AS.. KESIAN MAK PD ABAH TAK PERNAH PADAM . LEBIH KASIHAN PD DIRI KITA KALAU KURANG AMAL XDA BEKAL NANTI MATI ..SBB MATI TU PASTI . Kita x memiliki apa pun kat dunia hanya menjalani apa Allah bagi..Lakukan tgjwab kita apa Allah suruh sbb amanah itu berat hisabnya

A post shared by ROZITA JRM OFFICIAL (@bondarozitaibrahim) on

“Saya tak pernah tengok anak saya begitu down dan meraung sekuat-kuatnya bila kehilangan arw4h ayahnya. Apa yang saya puji sangat. Saya yakin sangat arw4h seorang yang beriman. Bila saya masuk bilik berbau sangat wangi. Seperti orang hidup senyum selebar-lebarnya.

Arw4h suka memaafkan orang. Dia suka ziarah orang, penyayang, baik dengan anak saudara. Dan tidak taksub dengan keindahan dunia walaupun anak bedua ini sentiasa berikan kemewahan tapi dia menolak semua itu.

“Masa hari last dia datang ke rumah Syukri, Syukri buka dompet dia dan tinggal RM2.00,” ini adalah sebahagian kata-kata Rozita di klip yang dimuatnaik.

 

View this post on Instagram

 

Sy bercerai dgn ayahnya x memisahkan anak2.. sy nak anak2 berjasa pd abah mereka dr perkahwinan pertama ni kami ada arwah ani.. dn syukri anak ke3 .yati sulung . Sy kesian sifat ingin tahu kabarnya sentiasa ada dlm diri sy.. selalu sy berpesan dgn anak sy “jaga abah kamu sebaik2nya.. dia x bahagia dn kamu sbgai anak kena balas budi dn bahagiakan dia.. sama ada dgn tenaga atau wang ringgit.. kesian sgt dia klu dizalimi org lain sbb ayah kamu x sekuat mak”.. . Kami semua x percaya dgn pemergiannya sbb sblm ni arwah sakit xjaga makan ..xpantang dn xbuat pemeriksaan hospital..K .manis x terkawal 2 bulan lepas mengadu sakit dada , dtg ke rumah syukri seperti biasa dia mengziarahi ank lelaki kesayangannya.. dn setiap kali dia nak duit belanja makannya dia nk cari ketenangan nk manja2 dia akan jumpa syukri atau yati.. . Anak2 ni akan menyambutnya dn membeli apa keperluannya.. x pernah meminta kelebihan wang ringgit atau emas permata.. cukuplah sekadar anak bagi makan dn bagi duit belanja utk dia bersma keluarga barunya.. . Semoga yati dn syukri meningkatkan amalan dn mengirimkn sebanyak2nya doa dn sedekah ayat suci Al Quran supaya arwah abah tenang di sana..Berusahalah jadi anak yg soleh kerana itu lah yg kemenangan kami sebagai ibu dan ayah . Arwah org sopan dan baik sampai Doktor dn nurse sendiri x pernah tengok pesakit seperti ini..!! sebelum melakukan pembedahan arwah sudah mengalami tekanan darah yg rendah dn jantungnya drop semakin lemah.. . Mungkin kerana arwah terlalu takut dgn pembedahan..strees jantung xfungsi terus meninggal dunia.. apa yg menyedihkan kami semua dn mengejutkan kami.. arwah dtg dn menceritakan dia sesak nafas sudah lama.. tapi bila check di hosp kerajaan semua kata x ada penyakit apa.. . Bila syukri bawa kpd hosp swasta.. dikatakan jantungnya stage 3.. sayu bila syukri buka dompet x ada langsung duit dlm dompetnya dn selalu syukri membebel kpd nya.. setiap kali bagi duit kpd arwah ayahnya tu akan memberikan sedekah kpd org lain.. . Utk tahu ttg family sy tengok di blog rozitaibrahim.net

A post shared by ROZITA JRM OFFICIAL (@bondarozitaibrahim) on

Akibat tidak menjaga pemakanan dan tidak berpantang dengan betul, arw4h jatuh s4kit.

“Arw4h org sopan dan baik sampai Doktor dn nurse sendiri x pernah tengok pes4kit seperti ini..!! sebelum melakukan pembedahan arwah sudah mengalami tekanan darah yg rendah dn jantungnya drop semakin lemah.

“Mungkin kerana arw4h terlalu takut dgn pembed4han..strees jantung xfungsi terus meningg4l dunia.. apa yg menyedihkan kami semua dn mengejutkan kami.. arw4h dtg dn menceritakan dia sesak n4fas sudah lama.. tapi bila check di hosp kerajaan semua kata x ada penya4it apa.”

Menurut Rozita, setiap kali belanja diberikan kepada arw4h, dia akan menggunakan duit itu untuk bersedekah sehingga tiada apa yang tinggal untuk diri sendiri.

“Bila syukri bawa kpd hosp swasta.. dikatakan jantungnya stage 3.. sayu bila syukri buka dompet x ada langsung duit dlm dompetnya dn selalu syukri membebel kpd nya.. setiap kali bagi duit kpd arw4h ayahnya tu akan memberikan sedekah kpd org lain,” ulasnya yang mempunyai tiga anak bersama arw4h.

 

View this post on Instagram

 

sy terlalu rapat dgn abah saya dan sy nak abadikan pic abah saya tanda sokongan dia dan doa di di wisma dherbs…supaya saya ingat di setiap kejayaan saya adalah kerana abah ….sy tiada kawan baik .. abah sy..nenek saya adalah kawan sy..mak sy seorg yg tegas …dulu saya takut .. . kri hargai nasihat mak.. terima kasih mak @bondarozitaibrahim sampaikan pesan kat isteri saya.. kri kuat mak.. kri kuat… abah saya berjanji dgn diri saya.. . Azam akan buatkan abah umrah setiap tahun walaupun saya dah hantar abah umrah dan haji….tapi saya nak pahala utk abah berterusan selaginAllah limoahkan rezeki buat saya….,dan sy akn berusaha utk wakafkan rumah anak yatim atau tafiz utk abah saya Kamarzaman bin Kamaludin… dan sy akan solat tiap waktu dan tidak lalai dgn dunia..sy buat mcm ni sbb nak abah mewah di sana sbb sy mungkin tak sempat buat smua ni kat dunia sbb saya x pernah rasa kehilangan yg paling berat… sy nak abah dan mak @bondarozitaibrahim bangga ada anak mcm saya kaya raya dunia dan akhirat itu kan yg abah impikan dan kri akan buktikan kat abah walapun abah dah menjadi arwah..tapi roh abah ada dalam jiwa saya… abahh kri tak kuat bahh.. abah.. .abah tolongg kri… kri masihh perlukn semangat dan doa abah.. kri lemah sgt abah lemah yg amat..yg teramat….

A post shared by Ohabangkosmetik (@aliffsyukriterlajaklaris) on

 

View this post on Instagram

 

hanya yg pernah mengalami perceraian ibu bapa je faham apa yg saya lalui….impianku dari kecil ingin semua bersatu dalam gambar ni bersatu dan hari ni “dah punbersatu”😢….cuma gambar arwah kakak saya ani x ada dalam ni…kalau arwah ani ada dia mesti dah besar dan cantik mcm kak long dan hari ni sy tersenyum walapun hanya gambar yg di edit tpi bagi sy cukup indah.. . . Dulu kecik2 saya selalu mengharap kami akan bersatu mcm family normal yg lain ada ibu dan abah dan adik beradik duduk satu bumbung tpi mak sy @bondarozitaibrahim bercerai… dan sy ada kakak terencat akal arwah ani dan yg hidup kak long @yatie_sendayutinggi adalah kakak kandung satu mak dan abah hasil perkahwinan pertama mereka…..apa kah daya jodoh itu ketentuan Allah…..dia lebih mengetahui apa yg terbaik utk hambanya…..dulu sy selalu fikir kenapa kenapa keluarga aku tak sempurna..knp bukan keluarga orang lain… . Keluarga yg x lengkap ni……Insya Allah akan lengkap di syurga…. dan semoga gambar ini menjdi saksi dan kita berjumpa di syurga dalam satu family bersama arwah ani.. Mari sedekah kan doa dan Al Fatihah buat abah sy yg tercinta Allahyarhan Hj Kamarzaman B Hj Kamaludin….. .

A post shared by Ohabangkosmetik (@aliffsyukriterlajaklaris) on

Sumber : Instagram Rozita Ibrahim & Aliff Syukri

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DD

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariDunia

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*