Sebak, 7 Artis Ini Memilih Tidak Kahwin Lagi Setelah Pemergian Suami

Di tinggal m4ti oleh pasangan tentu bukan hal mudah. Itu juga yang dirasakan oleh beberapa artis Indonesia dan Malaysia.

Mereka harus berpisah dengan pasangan mereka yang sudah terlebih dahulu menghadap Tuhan.

Hati mereka tentu hancur, hidup mereka pun jadi hampa. Beberapa dari mereka memilih untuk kembali membuka hati dan menikah lagi.

Namun, ternyata ada beberapa juga yang memilih untuk tidak menikah lagi.

Siapakah artis Indonesia dan Malaysia yang memilih untuk tidak menikah lagi setelah suami meningg4l? Jom kita tengok ..

Ririn Ekawati

Suami Ririn Ekawati, Ferry Wijaya, sudah dua tahun mengidap k4nser dar4h atau leukemia saat mereka menikah.

Setelah menikah, Ferry mulai melakukan pengobatan intensif.

Sayang, di usia pernikahan yang belum genap dua tahun, Ferry meningg4l.

Ketika itu, Ririn sedang melaksanakan ibadah umroh. Ririn memutuskan untuk tidak menikah lagi dan fokus membesarkan dua putrinya.

Widyawati

Setelah ditinggal untuk selamanya oleh Sophan Sophiaan, Widyawati belum memutuskan untuk menikah lagi.

Artis senior itu menikah dengan Sophan Sophiaan pada 1972. Selama 36 tahun menjalin rumah tangga, m4ut menjemput Sophan dalam sebuah kecelak4an sepeda motor.

Rima Melati

Rima Melati dan Frans Tumbuhan dikenal sebagai pasangan romantis dan harmonis.

Namun kebahagiaan itu akhirnya ikut terkubur bersama jasad Frans Tumbuan yang meningg4l dunia pada 23 Maret 2015 akibat komplikasi peny4kit yang dideritanya.

Titiek Puspa

Ditinggal untuk selama-lamanya oleh suami tercinta 27 tahun lalu, Titiek Puspa tidak berniat untuk menikah kembali. Mus Mualim, sang suami meningg4l dunia awal 1991 silam.

Roweina Umboh

Roweina Umboh yang terkenal dengan perannya sebagai istri Kasino dalam serial Warkop DKI harus kehilangan suaminya James Sahertian pada 2015.

James yang juga merupakan adik dari Debby Sahertian meningg4l setelah mengalami gag4l jantung. Hingga kini, Roweina tidak menikah lagi.

Itulah artis Indonesia yang memilih untuk tidak menikah lagi setelah ditinggal m4ti suami tercinta. Mungkin ini yang dinamakan cinta m4ti ya Moms.

Nora Ariffin

Komposer Johan Nawawi yang juga suami kepada Nora Ariffin meningg4l dunia selepas dimasukkan ke sebuah pusat perubatan di Subang Jaya.

Berita itu disahkan oleh isterinya Nora dalam satu kiriman ringkas mesej suara.

Johan, 52, dikatakan dibawa ke pusat perubatan berkenaan kerana keadaan kesihatannya kurang mengizinkan dan disahkan meningg4l dunia kira-kira pukul 6.30 pagi.

Al-Fatihah…

Siti Nordiana Alias

Penyanyi, pelakon dan pengacara popular, Siti Nordiana Alias atau Nana, 34, tekad mendedahkan kebenaran di sebalik krisis rumah tangga sehingga terpaksa akur untuk berpisah dengan bekas suaminya, Allahyarham Faizal Yusup.

Menurut Nana, sejak sekian lama, tiada seorang pun benar-benar tahu punca sebenar keruntuhan rumah tangganya yang ketika itu telah bertahan selama lebih tiga tahun.

“Saya dan Faizal diijabkabulkan pada 29 April 2006 dan anak tunggal kami, Muhammad Rayyan Nakhaie lahir pada 21 Mac 2008, kira-kira dua tahun selepas bergelar suami isteri.

“Namun pada tanggal 14 September 2009, sebaik talak dilafazkan arw4h terhadap saya, maka terlerailah ikatan sah yang sebelum ini menyatukan kami sebagai pasangan kelamin.

“Sepanjang proses perbicaraan yang akhirnya menjurus kepada percer4ian kami, cuma sekelumit kebenaran dikongsi dan didedah sehingga ke pengetahuan umum. Selebihnya hanya kami berdua yang tahu,” katanya berterus-terang.

Tambah Nana, selepas pemergian arw4h ke rahmatullah pada 1 Januari 2011, dialah individu tunggal yang mengetahui kisah dalam kelambu perkahwinan mereka.

Berpaut kepada pepatah motivasi berbunyi ‘Takdir Yang Mengecewakan Itu Tidak Pernah Sia-Sia’, Nana temui idea untuk menerbitkan buku biografi berjudul Life Goes On yang dilancarkan semalam.

Menurutnya, isi kandungan naskhah terbabit adalah hasil nukilannya sendiri biarpun terpaksa berendam air mata setiap kali mengenangkan memori suka duka yang dilalui sewaktu hidup di samping Faizal.

“Saya berasa amat hiba dan sebak tatkala mengingat kembali masa lalu. Saya tidak sangka akan tempuhi dugaan seberat itu dan Alhamdulillah, berjaya juga laluinya.

“Sebanyak 80 peratus rahsia rumah tangga yang disimpan rapi selama ini, turut saya kongsikan.

“Bakinya tidak perlu didedahkan demi menjaga hati banyak pihak termasuk keluarga bekas mentua,” katanya.

Nana menegaskan, perkongsian mengenai kegagalan rumah tangganya bukanlah untuk membuka 4ib sendiri atau sesiapa, tetapi sekadar sumber motivasi bagi individu yang ditimpa ujian serupa.

Pada masa sama, anak kelahiran Seremban, Negeri Sembilan itu berharap agar perkongsian yang dibukukan tersebut memberi manfaat serta inspirasi kepada orang lain.

Sumber : TODAY.LINE.ME dan UTUSAN ONLINE

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DD

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariDunia

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*