Mawi jual kurta, bukan baju Melayu teluk belanga… “Saya tak fikir nak jual seluar sedondon”

PENYANYI Mawi menyedari turut menjadi perhatian Tunku Mahkota Johor (TMJ) Tunku Ismail Sultan Ibrahim berhubung pemakaian seluar hitam yang dipadankan baju Melayu teluk belanga sebagai pakaian tradisi keluarga di raja Johor.

Bagaimanapun Mawi atau nama sebenarnya Asmawi Ani, 38, berkata baju jenis kurta yang dijualnya itu bukanlah baju Melayu teluk belanga seperti yang dijelaskan TMJ.

“Sudah lama orang Johor pakai macam tu… Saya sendiri pakai begitu sejak kecil. Sepuluh tahun lalu pun saya dah pakai. Memang orang panggil style Johor.

“Lagipun kurta itu tiada kolar. Apabila dilihat dari jauh memang akan nampak macam teluk belanga. Kalau ikutkan, baju Melayu teluk belanga itu bahagian kolarnya akan disulam.

“Yang kurta saya jual tu round neck biasa sahaja, lagipun saya tak jual satu set dengan seluar hitam” katanya ketika dihubungi mStar pada Selasa.

Antara posting yang dimuat naik TMJ di Insta story miliknya.

Anak jati Johor itu berkata demikian ketika ditanya mengulas mengenai isu baju kurta by Mawi yang dijualnya dimuat naik di Instagram TMJ baru-baru ini.

Menerusi poster baju berkenaan, Mawi dilihat menggayakan kurta bersama seluar hitam berserta sampin mengikut tradisi pakaian kerabat Johor.

Sementara itu Mawi yang enggan mengulas lanjut mengenai perkara berkenaan berkata, dia juga belum terfikir untuk mengeluarkan rekaan lain sekiranya baju yang dijualnya itu tidak boleh dipadankan dengan seluar hitam.

Mawi menggayakan kurta bersama seluar hitam dan samping.

“Saya tak fikir lagi jika selepas ini nak kena jual seluar yang sedondon dengan kurta itu jika ia tidak boleh dipakai dengan seluar hitam.

“Selanjutnya saya taknak komen lebih,” katanya.

TMJ sebelum ini berkata pemakaian seluar hitam berserta sampin dengan baju Melayu teluk belanga adalah pakaian tradisi keluarga di raja Johor.

Identiti ini melambangkan keluarga Sultan Ibrahim dan kerabat damping keluarga yang memerintah layak memakainya.

Sumber : Mstar

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DD

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariDunia

Facebook Comments

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*