“Saya Nak Luangkan Masa Sepenuhnya,,,”- Datuk Azizulhasni

Demikian antara ungkapan yang ditinggalkan para netizen pada ruangan komen jaguh berbasikal negara, Datuk Mohamad Azizulhasni Awang, yang baru-baru ini menjalani pembed4h4n j4antung di Australia.

The Pocket Rocketman itu dikatakan mengalami mas4lah yang dipanggil ‘anomalous aortic 0rigin of right coronary artery’ (AOORCA).

Azizul mengadu mengalami s4kit d4da pada Februari lalu dan dirujuk kepada pak4r j4ntung di Melbourne, Dr Barveen Aisha untuk pemeriksaan lanjut.

Dia kemudian menjalani pembed4han di Hospital Epworth Richmond di Victoria, Australia pada 21 April

“Saya nak luangkan masa sepenuhnya dengan anak-anak

“D0ktor kata kalau saya seorang manusia biasa yang tidak aktif pun ris1ko dia dah tinggi, apatah lagi apabila rutin harian saya sentiasa berlatih di tahap intensiti tinggi dan berlumba di peringkat dunia termasuklah Olimpik Tokyo baru-baru ini.

Tidak ada mustahil jika Allah mengkehendakinya” itu ujar jaguh berbasikal trek negara, Datuk Azizulhasni Awang saat mengetahui dirinya dis4hkan menghid4p pey4kit j4ntung Anom-alous Right Cor0nary Artery.

Menyifatkan keadaan k3$i-hatan dirinya ibarat ‘b0m jangka’ ,Azizulhasni berk0ngsi pengalaman beliau buat pertama kali kepada orang ramai berkenaan peny4kit j4ntung yang dihid4pinya itu melalui hantaran di Facebook nya baru-baru ini.

Cerita Azizulhasni yang terkenal dengan gelaran The Pocket Rocketman ini,simptom peny4kitnya itu sudah lama dirasakan namun ia semakin kuat dan jelas ketika beliau membuat persia-pan ke Sukan Olimpik.

“Ketika itu saya ingat semua tu adalah dise-bab oleh pr0ses umur yang semakin meningkat.

“Semuanya bermula apabila saya kembali berlatih selepas tamat Sukan Olimpik. Selepas pulang dari satu sesi latihan tu, saya rasa sak-it dada yang teramat dan tidak pernah saya alami situasi seperti itu.

“Saya tahu kali ini bukan biasa-biasa kerana simptoms dia adalah lain daripada yang lain.

“Isteri saya keri-sauan dan memaksa untuk terus ke h0spital kerana tanda-tanda itu sedikit seperti ser4ngan j4ntung.

“Saya ni boleh pula memilih untuk pergi selepas dah selesai solat Isyak atas alasan nak selesaikan kewajiban dulu serta saya juga tahu mesti akan lama punya kena tahan nanti. Meng4muk member. Saya berada di w4d kecem4san hampir 5 jam, mereka melakukan pelbagai uj1an dan hasilnya tidak pun menunjukkan yang saya ada ser4ngan j4ntung.

“Tidak ada peningkatan Troponin dalam dar4h tetapi d0ktor di w4d kecem4san telah mengesan sesuatu yang agak berlainan sedikit pada graf keputusan ECG saya”

“Dari sinilah d0ktor keluarga saya (family GP) iaitu Dr Ati memainkan peranan penting pada peringkat awal untuk merungkai apakah permasal-ahan yang sebenarnya,” katanya lagi.

Pertama kali mengetahui akan kondisi peyakitnya, d0ktor pak4r j4ntung terkejuvt dan menyifatkan jaguh sukan itu seorang yang sangat-sangat bertuah.

“Keadaan saya ini ibarat b0m jangka yang boleh melet-up pada bila-bila masa. D0ktor juga bagi perumpaan yang melintas jalan raya, kemungkinannya untuk selamat adalah lebih tinggi dari situasi kondisi j4ntung saya ini.

“Yang mana faham, mereka fahamlah. Saya memang pasrah waktu tu. Saya boleh m4ti pada bila-bila masa, bayangkan kalau korang dapat berita macam tu. Doktor nasihatkan saya untuk berhenti berlatih dahulu buat seketika waktu sebelum membuat diagn0sis kedua untuk ‘double check’.

“Akan tetapi saya sedikit degil, masih teruskan latihan seperti biasa sebab memikirkan Sukan Komanwel tinggal berapa bulan je lagi.

“Waktu tu juga hemat saya, kalau saya akan m4ti ‘anytime’ pun, saya nak buat apa yang saya nak buat dulu. Saya nak teruskan aktiviti kegemaran saya iaitu berkayuh dan setiap hari saya luangkan masa sepenuh-penuhnya dengan isteri dan anak-anak seperti tiada hari esok.

Tanpa anak-anak tahu yang abi nya mungkin akan pergi pada bila-bila masa.

“Apa yang kita boleh belajar dari perkongsian saya hari ini? Terus melakukan ‘full screening’ jika anda mempunyai simpt0ms atau mas4lah berkaitan j4ntung kerana ianya adalah ‘life threa-tening situation’.

“Kalau anda dinasi-hatkan untuk berehat maka berehatlah dan janganlah memilih untuk memperjudikan ny4wa anda,” katanya.

Diberi bantal berbentuk hati

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Azizul | Awang (@azizulhasniawang)

Komen Netizen:

Sumber : FacebOok Azizulhasni Awang

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DDN

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariDuniaNews

Sumber: DNQ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*