Pemuda Serahkan Wang Pengeluaran Khas KWSP Kepada Ibunya.

PEMBAYARAN ‘one-off’ bagi pengeluaran khas Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sehingga RM10,000 mulai Isnin nyata menggembirakan ramai, lebih-lebih lagi menjelang ketibaan 1 Syawal.

Segelintir pencarum sudah mengeluarkan wang tersebut untuk pelbagai tujuan dan rancangan masing-masing seperti tabungan, pelaburan dan pembayaran untuk komitmen lain.

Namun perkongsian seorang pemuda mengenai bagaimana dia memanfaatkan wang pengeluaran khas tersebut dikagumi ramai.

Mana tidaknya, pemuda ini menyerahkan kesemua wang dikeluarkannya itu kepada ibu tercinta!

Bercakap kepada mStar, pemuda berkenaan, Amran Aminudin berkata, dia sememangnya sudah berniat sejak awal untuk menyerahkan wang tersebut kepada ibunya, Hajjah Nulia, 64, ketika kerajaan mengumumkan kebenaran pengeluaran khas tersebut.

Ibu Amran ‘melabur’ duit pemberiannya dengan membeli seutas rantai tangan emas.

“Masa dua inisiatif terawal yang kerajaan umumkan sebelum ini, saya keluarkan namun tak beri semua kepada ibu. Saya hanya beri untuk keperluan dapur, bil, dan ubah suai rumah serba sedikit.

“Jadi saya rasa tak puas apabila duit itu habis macam tu saja di tangan saya. Bila perdana menteri umum beri kebenaran pengeluaran khas KWSP kali ini, saya berniat nak beri kepada ibu,” ujar pemuda yang bekerja sebagai juru ukur di sebuah syarikat pembinaan di Tawau, Sabah.

Menurut pemuda berusia 32 tahun ini, sebaik permohonannya diluluskan dan berjaya mengeluarkan wang berkenaan, dia segera membuat kejutan kepada ibunya.

“Saya ajak ibu pergi ke bank dan dia menunggu di dalam kereta. Ibu tak tahu pun saya ke bank atas urusan apa. Apabila saya serahkan wang kepadanya, ibu speechless.

Amran memilih untuk tinggal dan bekerja di Tawau kerana mahu berbakti kepada kedua ibu bapanya.

“Ibu tanya dari mana dapat duit banyak macam ini dan saya akhirnya beritahu dia. Ibu tanya kenapa tak simpan saja untuk digunakan pada hari tua atau buat duit kahwin.

“Saya katakan padanya, duit kahwin itu saya dah sedia tabungan lain. Duit ini khas untuk ibu. Saya ada alasan sendiri. Ibu saya dah tua, saya masih muda tapi kita tak tahu ajal masing-masing.

“Saya bimbang tak dapat beri kesenangan kepadanya. Mungkin bagi orang lain RM10,000 itu tak seberapa, tapi ia besar bagi saya,” ujarnya.

Tambah Amran, sebagai anak lelaki, dia cuba menunaikan tanggungjawabnya kepada ibu bapa dengan menghargai pengorbanan mereka selama ini, lebih-lebih lagi dia sendiri masih belum berkeluarga.

“Ibu bukanlah seorang yang suka meminta-minta. Saya juga setiap bulan tidak pernah lupa untuk beri duit belanja kepada mereka. Sejak bekerja pada 2016, Alhamdulillah, saya boleh juga bantu mereka renovate rumah.

“Saya berjauhan dengan ibu bapa selama tujuh tahun lebih sebab melanjutkan pelajaran. Jadi bila bekerja, saya mohon kerja di Tawau tak kisah gaji kecil atau besar sebab nak dekat dengan mereka. Tambahan adik beradik lain pula sudah berkahwin.

“Saya tak puas lagi nak berbakti kepada mereka. Saya tak ralat, lagi pula rezeki tu sentiasa cukup malah bertambah. Kalau saya dah kahwin nanti, mak tak dapat merasa seperti sekarang.Jadi bab jodoh tu, kalau ada, ada lah nanti,” ujar anak bongsu daripada empad adik beradik ini lagi.

kwsp 2

Amran bersama ibu bapa dan adik beradiknya.

Tidak menyangka perkongsiannya di Facebook menjadi tular, Amran berkata, dia sama sekali tidak berniat untuk mencari publisiti atau meraih perhatian ramai, sebaliknya sekadar berkongsi kegembiraan kerana dapat memanfaatkan wang kepada ibu tercinta.

“Apa yang dibuat ini bukan untuk pujian. Sebelum ini juga saya biasa berkongsi mengenai apa yang saya lakukan untuk ibu bapa. Saya harap sedikit sebanyak dapat jadi sumber inspirasi kepada orang lain. Namun kesedaran datang dari diri sendiri.

“Saya sedar ada yang kata saya menunjuk, ada yang ingatkan bahaya bimbang kena rompak. Bagi saya itu sudut lain. Saya harap orang ramai terima secara positif dan lihat apa mesej utama yang nak disampaikan,” ujarnya lagi.

Komen Netizen :

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DDN

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariDuniaNews

Sumber: Sumber

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*