” Virvs baru ke?” – Diserng Penykit Misteri, Lebih 400 Penduduk Dikejarkan Ke Hospital

Belum lagi reda dengan penyebaran Cvid-19 yang menye-rang dunia, kini India seakan dise-rang penya-kit misteri yang baharu.

Sejak minggu lalu, lebih 450 penduduk di bahagian selatan negara itu dikejarkan ke hospital selepas mereka dikatakan mengalami gejala seperi loya, kegelisahan serta tidak sedarkan diri. Lebih parah lagi, beberapa orang penduduk di Andhra Pradesh turut dilaporkan berbuih di mulut.

Pertama kali ditemui

Kesemua pesa-kit yang dibawa untuk mendapatkan rawa-tan, dijalankan ujian saringan Cvid-19, namun kesemua mereka disahkan negatif.

Kami sudah menjalankan ujian saringan C0vid-19 kepada kesemua mereka, namun keputusan menunjukkan mereka bebas daripada virvs itu – Dolla Joshi Roy, Pegawai Pengawasan Daerah

Selain itu, pesa-kit turut diuji dengan penya-kit merba-haya yang lain seperti deng-gi, chiku-gunya dan her-pes, namun semua ujian yang dilakukan belum menunjukkan sebarang hasil.

Penya-kit seumpama ini yang pertama kali dicatatkan di negara itu.

Selain semakan kesihatan pesa-kit, menurut Dolla Joshi, inisitif lain yang dilakukan untuk mengenal pasti punca penyebaran peya-kit ini adalah dengan menguji tahap kebersihan air dan makanan di daerah itu.

Doktor pakar sedang berusaha untuk mencari punca kepada penyebaran penya-kit ini dan kami sedang menantikan keputusannya di makmal. Ia mungkin berpunca daripada pencemaran air, makanan atau udara.

Tapi apa yang kami pasti, penyebaran penya-kit ini bersifat setempat kerana mngsa yang terkesan menetap di kawasan yang sama. 

Menurut pegawai perubatan di Hospital Kerajaan Eluru, selain daripada munt-ah pesa-kit turut mendak-wa mata mereka terasa pe-dih seakan-akan terba-kar lapor The Guardian.

Kebanyakkan pesa-kit terutamanya kanak-kanak, akan mun-tah secara tiba-tiba setelah mengatakan mata mereka seakan-akan diba-kar.

Setakat ini, hanya satu kema-tian sahaja yang dilaporkan, iaitu seorang lelaki berusia 45 tahun yang mempunya gejala sa-kit jantung.

Menurut Lad Bilbble, penyebaran penyakit ini nyata meningkatkan kadar kerisauan kerana kawasan itu mencatatkan kes C0vid-19 yang sangat tinggi. Andhra Pradesh juga merupakan kawasan di India yang paling terkesan akibat seran-gan C0vid-19 iaitu dengan lebih 800,00 kes telah dicatatkan.

India berada di tangga ketiga akibat jangki-tan C0vid-19 selepas Amerika dan Brazil.

Harap-harapnya mereka berjaya temukan punca penyebaran wabak itu, kalau tak lagi susah la mereka nak ub4ti penya-kit misteri tu!

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DDP

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariDuniaPress

Sumber: Lobakmerah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*