8 Langkah Ubah Peribadi Diri untuk Murah Rezeki

Mengapa kita perlu berubah ke arah yang baik?. Minda ini apabila kita jelaskan apa yang kita mahu, maka inshaAllah lebih mudah ia faham dan memberi arahan kepada yang lain.

Percaya tak, bila kita baik orang kata rezeki tu lagi mudah nak masuk.

Sebab tu untuk menarik lebih rezeki, kita perlu lakukan perubahan.

Dan perubahan utama datang dalam diri kita sendiri. Bila kita ubah dalaman, maka luaran akan mendapat tempiasnya.

Amalkan 8 langkah peribadi diri untuk membuka lagi pintu rezeki

1. Sentiasa berniat baik
Segala urusan bermula dengan niat. Biat yang baik, maka urusan juga akan dipermudahkan. Niat yang tidak baik, keberkatan usaha pula akan hilang.

2. Sentiasa bercakap benar
Kepercayaan orang lain kepada kita berasal dari diri kita sendiri apabila sentiasa bercakap yang benar-benar sahaja. Membina kepercayaan orang adalah sukar, namun menghilang kepercayaan orang adalah amat mudah. Sentiasa bercakap benar.

3. Sentiasa berakhlak mulia
Mereka berakhlak mulia bukan sahaja disukai oleh orang di keliling, tetapi dicintai oleh Allah swt. Tidak perlu memuaskan hati orang sahaja, cinta teragung adalah dengan Allah swt dan akhlak mulia adalah jambatan untuk mencapainya.

4. Sentiasa menepati masa
Buangkan tabiat melengahkan masa, atau tidak menepati masa. Usah lagi beri alasan “on the way” bila terlewat di mana kita baru sahaja melangkah keluar rumah

5. Sentiasa amanah dan dipercayai
Bina kepercayaan dengan menjadi seorang yang beramanah.

6. Sentiasa bertutur dengan bahasa dan cara baik
Jaga pertuturan. Apa yang kita kata mencerminkan peribadi sendiri. Bercakap dengan lemah lembut dan dan bahasa yang baik. Anda sentiasa akan
dihormati.

7. Sentiasa berketerampilan kemas
Berpakaian dan berketerampilan kemas bukan untuk menunjuk-nunjuk, tetapi sekadar bersederhana dan tidak pula dilihat selekeh. Pakaian yang tidak terurus, rezeki juga tidak akan datang.

8. Sentiasa jaga perbualan perkara yang baik sahaja
Sentiasa berkata-kata yang positif sahaja. Apa yang kita kata, akan menjadi doa. Doakan yang terbaik sahaja untuk diri, keluarga dan juga kenalan yang kita berbual bersama.

Semoga kita semua Istiqomah dengan setiap amalan kita dan dipermudahkan segala urusan. Jadikan rutin mulakan sesuatu perkara dengan bismillah dan senyuman. Semoga Allah berkah. Min pun doakn semua pembaca DD berjaya dunia akhirat dan dilimpahi rezeki. Ameen..

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DDP

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariDuniaPress

Sumber : Aktiviti@USM – Kalendar Aktiviti Universiti Sains Malaysia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*