“Satu Sen Pun Saya Tak Nak Ambil” – Hans Isaac ‘Pulangkan’ Duit Gaji & Elaun FINAS

Bekas Pengerusi Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas), Datuk Hans Isaac nekad untuk mengembalikan kesemua gaji dan elaun diterimanya sepanjang 13 bulan perkhidmatannya.

Menurut Hans, dia tidak mahu mengambil satu sen pun daripada elaun dan gaji berkenaan.

“Saya nak pulangkan duit itu kepada semua penggiat seni yang terjejas teruk akibat c0v1d-19.

“Saya akan pilih mana yang memerlvk4n tidak kiralah krew, jurusolek, atau mana-mana individu belakang tabir. Saya akan bantu,” katanya.

Jelasnya, dia juga sudah menyimpan hasrat berkenaan sejak mula memasuki FINAS.

“Sejak mula menjadi pengerusi, memang saya tidak mahu apa-apa daripada Finas termasuk gaji dan elaun yang diberikan.

“Sekarang saya tidak lagi dalam agensi itu, jadi sudah tiba masanya saya pulangkan semula elaun berkenaan.

“Jadi kalau ada yang memerlvk4n boleh datang jumpa saya. Saya juga akan cari mereka yang terkesan akibat c0v1d-19,” katanya.

Hans berkata demikian pada satu sidang media khas di Bukit Damansara, semalam..

Wang itu akan disalurkan kepada semua penggiat seni belakang tabir yang terjejas dari segi kewangan akibat pandemik Covid-19 serta pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Dalam perkembangan berkaitan, pada sidang media semalam, Hans menyampaikan buku laporan kepada media yang memperincikan pencapaiannya sepanjang 13 bulan memimpin Finas.

Disenaraikan dalam buku laporan tersebut adalah 26 inisiatif yang berjaya dicapai sepanjang tempohnya selaku pengerusi.

Untuk rekod, Hans yang dilantik menjadi Pengerusi Finas pada 8 April tahun lalu ditamatkan kontrak daripada jawatan itu pada 23 Mei lalu.

Tempat Hans digantikan dengan Zakaria Abd Hamid yang juga aktivis masyarakat.

 

View this post on Instagram

 

Official Statement: Selamat Sejahtera & Salam Akhir Ramadhan kepada semua 1. Saya bersyukur kepada tuhan segala penantian berakhir di mana saya telah menerima surat penamatan kontrak sebagai Pengerusi FINAS bermula 1 Syawal 1441H / 24 Mei 2020. 2. Mengimbas kembali dalam tempoh beberapa bulan sebagai Pengerusi FINAS, saya telah mencuba yang terbaik untuk industri ini walaupun berdepan dengan tatacara dan cabaran birokrasi dalam agensi kerajaan. 3. Sedikit pencerahan terhadap isu industri kini, saya telah membangkitkan keresahan industri ini kepada YB Menteri KKMM sebelum pandemik ini bermula. Saya telah memohon untuk berjumpa untuk saya bentangkan langkah-langkah pro-aktif untuk industri ini namun tidak ada ruang diberikan sehingga hari ini. 4. Saya mendengar suara orang industri untuk menuntut penjelasan FINAS mengenai cabaran kini dan memang saya sentiasa peka namun kami terikat dengan arahan untuk tidak mengeluarkan sebarang kenyataan. 5. Namun atas tanggungjawab saya sebagai anak seni, saya teruskan untuk mendesak kerajaan untuk memberikan maklum balas kepada tuntutan industri. 6. Saya bersyukur dapat Bertemu dengan bersama YB Menteri Kewangan untuk membincangkan survival industry Pertemuan bersama YB Menteri Kewangan berlangsung dengan sangat baik di mana saya telah menerangkan permasalahan industri dari sudut ekonomi dan apakah yang perlu dilakukan oleh kerajaan. Hasilnya, saya telah menyerahkan kertas cadangan kepada YB Menteri Kewangan untuk Dana Ransangan Ekonomi dan Kebajikan untuk segera dilaksanakan untuk survival industri kreatif. Saya berharap ianya dapat dilaksanakan dengan segera dan memberi manfaat kepada ahli industri berdepan cabaran ini. (Please ready next post for final part of statement)

A post shared by Hans Isaac (@hansisaac) on

 

View this post on Instagram

 

Part 2 : 8. Akhir kata, disepanjang tempoh saya sebagai Pengerusi Finas dalam segala usaha saya mungkin ada menyinggung perasaan beberapa pihak, secara ikhlas ianya tidak disengajakan dan saya mohon maaf, ia hanyalah untuk kebaikan industri dari pandangan saya pada masa itu. Saya juga ingin mengambil kesempatan mengucapkan terima kasih kepada Dato KSU, semua Ahli Perbadanan kerana telah memberi khidmat yang terbaik dengan penuh integriti, juga tidak lupa semua warga KKMM, Finas dan anak seni yang turut memberikan kerjasama dengan kami. Kepada ahli industri, Saya ingin menyebut mungkin saya bukan orang yang terbaik tapi saya telah lakukan apa yang terbaik yang boleh dari pihak saya. Sebagai anak seni yang telah berkecimpung dalam industri dalam 30 tahun, perjuangan saya untuk membela industri ini tidak akan berakhir di sini. Perjuangan saya untuk kebajikan industri seperti KWSP untuk warga industri, Dana Kebajikan dan lain-lain akan terus diperjuangkan. Tanpa jawatan Pengerusi FINAS, maka sekarang saya bebas bersuara tanpa sebarang tatacara. Semoga semua yang di perjuangan akan dilaksanakan dan ini hadiah saya kepada semua ahli industri sempena Hari Raya Aidil Fitri, Maaf Zahir Dan Batin.

A post shared by Hans Isaac (@hansisaac) on

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DDP

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariDuniaPress

Sumber: TubeViral

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*