‘Jawi di sekolah tidak menjejaskan apa-apa, tidak merugikan siapa-siapa..’ Lim Swee Tin Kata Ia Hanyalah Bentuk Tulisan

 

Apabila Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mahu memperkasakan tulisan jawi dan khat menjadikannya sebagai sukatan mata pelajaran bahasa Melayu Tahun Empat mulai tahun ini, ada juga segelintir pihak yang menentang. Bimbang, ia menjadi wadah ke4gamaan.

Tetapi ianya Berbeza pandangan sasterawan Prof Madya Dr Lim Swee Tin yang berkongsi ruang pemikiran tentang hasrat KPM itu. Beliau yang dilahirkan di Bachok, Kelantan pada 25 September 1952, membesar dalam kalangan masyarakat Melayu.

Semasa di sekolah rendah, beliau menulis dan membaca jawi. Namun, itu tak menjadi masalah baginya. Ianya sama sekali tidak merubah dirinya serta pegangan agamanya.

Tulisnya di ruangan facebook miliknya,

TULISAN JAWI, APA MASALAH?

Sokonglah Kementerian Pendidikan (KPM) kita. Jawi di sekolah tidak menj3jaskan apa-apa, tidak merugikan siapa-siapa. Anak-anak kita pasti s3r0nok dapat mempelajari, juga menguasai warisan bangsa ini. Sejak lama dahulu saya berpendirian adalah merugikan setelah kita tidak lagi mengajarkan jawi di sekolah. Sebelum mengenali rumi, apakah bentuk tulisan yang kita guna? Beratus tahun jawi menadi dalam peradaban, budaya dan segar di alam Melayu. Memperkenalkannya di sekolah adalah satu keberuntungan. Jawi sangat indah. Jangan mencurigainya. Ia hanyalah bentuk tulisan. Terlalu banyak khazanah keilmuan bangsa kita dikembangkan dahulu melalui tulisan ini. Puluhan ribu naskhah manuskrip kita yang berselerak di serata dunia itu dalam tulisan jawi. Kita perlu mengenalinya. Jawi masih punyai nilai ekon0mi yang tinggi. Ia juga identiti nasi0n4l kita.

 

Kebanyakan netizen memuji dan turut menyokong pandangan sasterawan ini. Ada juga yang berpendapat ianya rugi besar, tidak salah pun belajar tulisan jawi. Kita boleh belajar benda baru di samping untuk menanmbah ilmu,

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DDP

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariDuniaPress

Sumber: Facebook Lim Swee Tin

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*