Halim sudah jumpa JPN, akhirnya ini keputusan di ambil. Dah sepakat dgn Myra

ANAK tunggal pengacara Halim Othman iaitu Myra Natasha akan kekal berbintikan Abdullah selepas keputusan itu dibuat secara sepakat.

Menurut Halim seperti dipetik Harian Metro, ia adalah keputusan terbaik selepas mendapat nasihat daripada Ketua Pengarah (KP) Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), Datuk Ruslin Jusoh di Putrajaya, pada Selasa.

Tambah bekas penyampai radio itu lagi, dia dan Myra, 27, sudah mengambil kira beberapa aspek termasuk k3$ulitan dalam proses menukarkan nama memandangkan tiada sebarang dokumen perkahwinan.

“Selepas berbincang dan mendengar penerangan daripada KP berhubung masalah saya yang sudah tidak ada dokumen perkahwinan itu, sebenarnya isu saya ini bukan k3$ terpencil kerana banyak orang berhadapan situasi seperti ini.

“Jadi, dengan segala keterangan diperoleh itu dan saya pun sudah berbincang dengan Myra yang akhirnya kami sepakat mengekalkan saja nama Yusmyra Natasya binti Abdullah.

“Ini kerana, kita sudah mengambil kira beberapa aspek iaitu k3$ulitan jika nak buat pertukaran nama bapa, termasuk kita juga nak ‘move on’ dan paling utama, saya percaya ada hikmah yang besar di sebalik nama Abdullah itu,” katanya.

Jadi, dengan segala keterangan diperoleh itu dan saya pun sudah berbincang dengan Myra yang akhirnya kami sepakat mengekalkan saja nama Yusmyra Natasya binti Abdullah.

Dalam pada itu, Halim turut mengingatkan pasangan yang bernikah di Thailand supaya mendaftar nikah mereka dengan segera bagi mengelakkan masalah yang dialaminya.

“Walau perkahwinan dibina itu bermasalah, pergilah jumpa pihak JPN untuk mendapatkan kaunseling, nasihat dan penjelasan lanjut. Ia penting supaya sekiranya ada anak tidaklah akan menjadi isu seperti k3$ saya.

Halim setuju kekalkan nama Myra dengan binti Abdullah.

“Tidak perlu rasa m4lu, takvt ditangk4p JPN atau sebagainya kerana mereka tak akan menangkap kita sebaliknya membantu menyelesaikan masalah dialami. Mendaftarkan perkahwinan penting agar tidak memberi stigma kepada keluarga terutama anak itu nanti,” katanya.

Terdahulu Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) sedia membantu pengacara dan bekas penyampai radio, Halim Othman sekiranya beliau berhasrat untuk menyelesaikan isu melanda dirinya ketika ini.

Ketua Pengarahnya, Datuk Ruslin Jusoh berkata, pihaknya sedia memberikan khidmat nasihat dan panduan berkenaan identiti anak Halim, Myra Natasya Abdullah, 27, yang tidak berbintikan namanya.

Menurutnya, Halim hanya perlu hadir ke ibu pejabat JPN di Putrajaya bersama dokumen berkaitan bagi memudahkan pihaknya menentukan kaedah terbaik menangani isu itu.

“Di peringkat JPN kita tidak tahu dokumen apa mereka ada dan perlu semak semua dulu, baru kita boleh bantu. Misalnya jika ada sijil perkahwinan di Thailand sila bawa bersama.

“Jika ada dokumen itu kita boleh buat pengesahan dan sebagainya. Insya-Allah kita lihat apa yang boleh dibantu.

“Jadi kita minta beliau datang ke JPN Putrajaya bagi memudahkan kita beri khidmat nasihat dan bantu apa yang sepatutnya,” katanya yang enggan mengulas lanjut kerana tidak mengetahui status sebenar isu itu.

Sebelum ini, Myra membuat pendedahan eksklusif kepada mStar bahawa dia tidak berbintikan Halim kerana bapa dan ibunya, Yusnita Omar, 47, bernikah di Thailand pada 1994.

Ibu bapanya bercer4i ketika Myra berusia setahun. Urusan percer4ian itu kemudian diselesaikan di Thailand pada tahun 1998.

 

 

 

KREDIT: MSTAR

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DDN

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariDuniaNews

Sumber : http://trendingsangat.pw/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*