“Perasaan Menunggu Anak Men1ngg4l Dvnia Adalah Perasaan Yang Tak Nak Saya Ulangi” – Fazley Yaakob

Cef selebriti, Datuk Fazley Yaakob sebak apabila membuka cerita tentang anak keduanya, Ahmad Fieradz Shah, 12, yang mengh1dap sindr0m Squeaky Baby sejak lahir.

Pernah dimaklumkan anaknya itu cuma punyai tempoh h4yat sehingga usia lima tahun, Fazley bersyukur masih diberikan kesempatan untuk bersama-sama Fieradz hingga ke usia 12 tahun.

“Fieradz anak kedua saya yang didvga dengan pelbagai cara. Masa Azrene (isteri) mengandungkan dia, hampir kegvguran sebanyak lima kali. Bayi ters4ngkut leher, j4ntung lemah, kecil sangat dan macam-macam hal lagi.

“Tapi bila Fieradz keluar dia kurang sebulan setengah daripada masa sepatutnya, dia kurus dan tak cukup nutrisi. Rupa-rupanya bila periksa, dia ada lubang berdekatan dengan leher dia dan berdepan sindr0m squeaky baby.

“Bila bernafas ada bunyi dan segala rongga badan dia kecut ke dalam. Doktor cakap umur lima tahun kalau dia masih hidup sekali pun kita kena masukkan tiub di tekak dia. Kami ketika itu men4ngis berpelvkan,” ceritanya kepada Gempak.

Hal itu baru dided4hkan Fazley ketika meraikan hari jadi anaknya itu baru-baru ini di Instagram.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dato’ Fazley Yaakob (@fazleyyaakob)

Melanjutkan bicara, kata Fazley anaknya itu mulai memahami situasi bila mana perhatian lebih diberikan kepadanya berbanding adik-beradiknya yang lain.

“Baru-baru ini sambut hari jadi dia ke-12 dan rasa sangat sed1h sebab saya kendong dari kecil, mandikan dan tidur dengan saya. Sampaikan malam-malam saya letak cermin bawah hidung dia, periksa sama ada dia bernafas atau tidak. Saya t4kut j4ntung dia berhenti. Hal sama saya buat setiap hari selama 12 tahun!

“Jadi, saya jadi sed1h sikit baru-baru ini dia cakap dia dah tak nak tidur dengan saya, tapi bila dia baca posting saya, dia menangis dan rasa bersalah. Dia faham kenapa saya sayangkan dia.

“Kalau dia salah makan, muka semua bengk4k dan tekak ketat, akan mvntah macam pili air. Kita sebagai parents, menunggu masa untuk anak itu pergi, adalah pengalaman yang orang tak pernah tahu. Sebab itu ramai yang terkejut.

“Tapi syukur, dia boleh main bola, skateboard, kemana-mana saya dukung dia sebab t4kut dia terj4tuh atau terl4nggar.

“Hakikatnya, perasaan menunggu anak men1ngg4l dvnia adalah perasaan yang saya tak nak ulangi,” tambahnya.

Untuk rekod, isteri Fazley, Datin Azrene Ahmad pernah 13 kali kegvguran sepanjang mendirikan perkahwinan selama 16 tahun.

Fazley bagaimanapun cuba mengelak daripada berpisah daripada Fieradz apatah lagi membenarkan anaknya itu melanjutkan pelajaran ke asrama atau ke luar negara nanti.

Komen netizen:

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DDN

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariDuniaNews

Sumber: Sumber

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*