Deena Emir kongsi pengalaman hamil kali ke-2…

Umum mengetahui Saharul Ridzwan dan isteri, Qaabila Deena Emir selamat  menimang cahaya mata perempuan pada 13 Jun 2020 jam 4.20 petang tadi.

Isterinya, Qaabila Deena Emir Mohamed Akif Emir, melahirkan anak kedua secara pembedahan di sebuah pusat perubatan, di sini.

Saharul bersyukur isterinya selamat bersalin. Tambah mengujakan, mereka sengaja tidak mahu mengambil tahu jantina anak sehingga bayi berkenaan dilahirkan. Menurut beliau “Saya bergegas membawa isteri ke hospital pada jam 9.30 pagi selepas pecah air ketuban.

“Doktor menasihatkan isteri dibedah biarpun sebelum ini, Qaabila Deena mahu melahirkan anak secara normal,” katanya

Deena Emir juga membuat perkongsian pengalaman hamil beliau di laman sosial instagram beliau :

2,3x admitted dalam hospital, d3mam panas almost 40c, al4han teruk ya amat, tak boleh bau masak masak ni, m0ntah sampai lembik

 

View this post on Instagram

 

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM. Subhanallah Alhamdulillah Laa ilaaha illallah Allahuakbar. ❤️ . Antara doa yang paling saya & suami harap dimakbulkan sepanjang Ramadhan haritu adalah hadirnya zuriat perempuan sebagai pelengkap hidup. Paling diminta, dan bila dah dapat rasa dia macam… Ya Allah Maha Baiknya Kamu, kabulkan hajat hambaMu yang hina ni pada waktu yang sangat diminta. 😢 . Ramai tak tahu yang sebenarnya from the early stage of pregnancy sampai la dalam labour room, kami suami isteri langsung tak tahu apa gender baby kali ni. Memang dari awal scan dah informed awal awal dekat doctor jangan mention apa jantina baby saja nak rasa surprise (walaupun dalam hati memang nak sangat baby girl). Pregnancy kali ni memang totally different dengan Ali dulu. Deena 2,3x admitted dalam hospital, demam panas almost 40c, alahan teruk ya amat, tak boleh bau masak masak ni, muntah sampai lembik nangis2 tak larat, emosi tak stabil (kesian Ali awal awal dulu selalu mummy marah marah dia 😔 im sorry baby) lepas tu suka makan manis2 sampai dapat GDM. Nasib baik just control my diet, tak perlu insulin. So baby kali ni agak besar sikit compared to abangnya. To be continue..

A post shared by لا اله الا الله محمد رسول الله (@deenaemir) on

CTG shown that graph for baby tak cantik =( baby tak respond dengan baik…

Doctor risau takut tali pusat terbelit dekat leher atau kaki baby

 

View this post on Instagram

 

Continue… . 10th June Deena ada final check up. Ambil CTG, doctor found out that contraction Deena agak strong & bukaan 1.5cm. Terus admitted. 11th June next day, suddenly contraction slow down, but baby still healthy jantung okay. Bukaan pulak maintain je 1.5cm. Actually due asal is 16th June 2020. So doctor kata its okay la boleh balik dulu, datang balik a day before due nanti. Esoknya pula ada bleeding sikit, tapi tak sakit. Tanya doctor, she said if tak sakit then tak apa, air ketuban pun tak pecah lagi. Banyakkan exercise, berjalan pusing taman. Kita pun pusing la taman 2 rounds, makan durian, minum air kelapa, makan nenas sikit 😆Sekali on the next day morning 13th June, pecah air ketuban kat rumah pukul 9 pagi! Panic sangat eventhough penah lalui experience yang sama. Sampai hospital pukul 10 pagi, masuk labour room. Bukaan masih 1.5cm. Contraction rasa tapi on & off. But CTG shown that graph for baby tak cantik 🥺 baby tak respond dengan baik bila contraction datang. By 12.50noon terpaksa induced. Pukul 3pm, contraction dah maximum. Bukaan dah 5cm. Tapi kepala baby tak nak turun ke pintu rahim. Doctor risau takut tali pusat terbelit dekat leher atau kaki baby. Pukul 4pm terpaksa emergency czer, for the first time Deena ambil epidural. Kena inject dekat belakang badan time contraction tengah paling maximum, Allahuakbar sakitnya 😫 4.21pm lahirlah puteri mummy, weight 3.3kg, length 51cm. Dan takde terbelit apa pun, everything just fine. Alhamdulillah. . The moment nurse bagitahu “baby girl”. Allahuakbar! Berderai laju air mata. One of the greatest feelings ever. Macam mimpi. Dalam operation room @saharulridzwan tak boleh masuk. Tunggu dekat luar je. Dalam hati Deena masa dah tahu gender baby, takde fikir apa dah. For sure baba dia insan paling happy sekali & tak sabar nak tengok reaction @saharulridzwan. Rupanya Baba dia terus sujud syukur 😢 Happynya rasa hilang semua sakit penat tadi. Tak apa la mummy sakit macam mana pun, asalkan anak mummy selamat & sihat. Moga jadi hambaNya yang soleh & solehah anak anak mummy. Aamiin ya Rabb❤️

A post shared by لا اله الا الله محمد رسول الله (@deenaemir) on

Allahuakbar sakitnya 😫 4.21pm lahirlah puteri mummy, weight 3.3kg, length 51cm. Dan takde terbelit apa pun, everything just fine. Alhamdulillah. . The moment nurse bagitahu “baby girl”. Allahuakbar! Berderai laju air mata. One of the greatest feelings ever. Macam mimpi.

Genap 7 Hari…

Terdahulu Saharul dan Qabila Deena mendirikan rumah tangga pada 16 September 2016 dan dikurnia seorang cahaya mata lelaki.

Kami di DDN mengucapkan tahniah di atas kelahiran puteri kesayangan. Semoga Fateema membesar menjadi anak solehah kebanggaan Baba dan mummy.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DDN

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariDuniaNews

sumber : Instagram deenaemir

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*