Balik kampung berh3lah, jangan rasa sudah selamat…

KUALA LUMPUR – Orang ramai yang gh4irah pulang ke kampung untuk menyambut Aidilfitri dan berjaya melepasi sekatan jalan raya (SJR) rentas negeri dengan menggunakan pelbagai helah tidak akan terlepas daripada tind4kan undang-undang.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Mazlan Mansor berkata, polis akan mengambil pendekatan tertentu bagi memastikan perkara itu tidak diambil mudah oleh orang ramai.

“Walaupun dapat melepasi sekatan jalan raya dan dapat balik kampung rentas negeri, pendekatan tertentu akan diambil polis untuk mengatasi masalah ini.

“Awas. Jangan ambil mudah kerana kami akan melaksanakan tugas walaupun terpaksa mengambil pendekatan yang mungkin tidak digemari masyarakat,” katanya ketika ditemui selepas membuat pemeriksaan SJR di Plaza Tol Jalan Duta menghala ke utara di sini hari ini.

Menurutnya, amaran tegas berhubung lar4ngan rentas negeri dikeluarkan kerajaan namun terdapat segelintir individu yang masih ingk4r.

Mazlan (kiri) dan Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Seri Mazlan Lazim (tengah) ketika pemeriksaan di sekatan jalan raya Plaza Tol Duta bagi memantau pemandu yang masih mahu pulang menyambut Aidilfitri di kampung hari ini. - Foto Bernama

Mazlan (kiri) dan Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Seri Mazlan Lazim (tengah) ketika pemeriksaan di sekatan jalan raya Plaza Tol Duta bagi memantau pemandu yang masih mahu pulang menyambut Aidilfitri di kampung hari ini. – Foto Bernama

“Amaran kami, tunggu tindakan polis kerana mereka juga perlu kembali ke ibu kota selepas musim perayaan ini nanti,” katanya.

Terdahulu, tinjauan di Plaza Tol Jalan Duta mendapati aliran trafik di laluan itu meningkat sekali ganda menjelang tengah hari berbanding waktu pagi.

Tinjauan yang bermula 9 pagi hingga 1 tengah hari itu mendapati ramai pemandu diarah untuk berpatah balik kerana tidak mempunyai dokumen yang sah untuk melakukan perjalanan rentas negeri.

Sepanjang tempoh itu juga, terdapat seorang wanita berusia dalam lingkungan 30-an diarah turun daripada sebuah bas komersial untuk tindakan lanjut oleh pihak polis kerana dipercayai gagal mengemukakan dokumen rentas negeri.

Selain itu, seorang pemandu yang enggan dikenali ketika ditemui di sekatan jalan raya itu berkata dia tidak mengetahui arahan tidak boleh rentas negeri.

Dia juga diarah berpatah balik kerana tidak mempunyai dokumen untuk rentas negeri. – Bernama

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DDP

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariDuniaPress

Sumber: AH

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*