“Kalau Dulu Tak Tahu Buat Itu Ini, Sekarang Dah Pandai Serba-Serbi…”” – Kebanyakan Isteri Lebih Berjaya Bila Ditakdirkan Hidup Sendiri Tanpa Suami

 

Kehil4ngan su4mi bukanlah bermakna pengaKhiran hidup, mak-mak tak boleh terlalu lama bersedih. Cepat move on dan fikirkan tentang anak-anak, pasti akan cepat bangkit.

Kebiasaannya mak-mak majoritinya lebih berj4ya setelah mereka ditakdirkan hidup sendiri tidak kiralah berc3rai hidup atau berc3rai m4ti. Masing-masing mampu membuktikan mereka mampu berjaya menguruskan hidup sendiri dengan lebih baik setelah suami tiada di sisi.

Ikuti perkongsian, Firdaus Shakirin di laman facebook miliknya sendiri..

“Hidup seorang isteri bermula dengan seorang suami dan berakhir dari seorang suami”

“Lelaki yang menjadikannya isteri, lelaki juga yang menjadikannya bukan lagi isteri… Sama ada lelaki itu meninggalkannya ketika hidup mahupun mati, status isteri itu tetap berakhir daripada seorang lelaki…”

“Apa yang akan berlaku kepada wanita yang bukan lagi menjadi seorang isteri? Yang kena hidup sendiri?”, tulisnya lagi

Kebanyakannya, Bangkit Dan Berdiri Atas Kaki Sendiri..

“Kalau dahulu tak tahu drive, sekarang dah tahu…”

“Kalau dulu tiada pendapatan, sekarang dah ada…”

“Kalau dulu menguruskan anak-anak dengan suami, sekarang dah menguruskan anak-anak seorang diri…”

“Kalau dulu tak tahu buat itu, ini, sekarang dah pandai serba-serbi…”

 

Tambahnya lagi, kebanyakan  wanita lebih berjaya daripada sebelumnya apabila ditakdirkan untuk hidup sendiri tanpa kehadiran lelaki disisi…

Mereka Jadi Lebih Kuat

“Semangat tidak mahu mengalah dan berputus asa untuk memperbaiki kehidupan itulah yang menjadikan mereka mampu untuk menempuhi ujian-ujian yang hadir dalam hidup mereka… Ditinggalkan hidup atau m4ti, masih ada pelbagai perkara yang menanti mereka untuk dinikmati…”

“Lelaki itu peneman untuk wanita menjalani liku-liku kehidupan… Kehilangan lelaki yang menemani mereka tidak akan membuatkan mereka berhenti berjalan, sebaliknya mereka tetap terus berjalan kerana mereka tahu, tiada apa yang kekal selamanya selagi kita masih bernyawa…”

Semoga bermanfaat untuk ibu tunggal di luar sana. Yakinlah anda kuat, anda hebat dan tidak memerlukan bantuan orang lain untuk kelangsungan hidup. Jangan lagi bersedih untuk meneruskan perjalanan hidup bersama anak-anak.

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DDP

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariDuniaPress

Sumber: Firdaus Shakirin via MW

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*