“…Kalau stakat sayang, tapi tak jaga perasaan buat apa kan?”- Coretan Mawar Rashid

Baru-baru ini, tular pelakon, Mawar Rashid ada membuat kutipan derma bagi membantu bayi comel yang mengalami masalah kesihatan.

Bantuan yang diuar-uarkan itu rata-rata mendapat perhatian positif dari warganet dan kutipan itu jumlahnya mencecah dari apa yang ditargetnya.

Namun, apa yang ingin dikongsikan disini, terbaru, Mawar Rashid yang merupakan adik ipar kepada selebriti Dr. Fazlee Yaakob ada memuat naik satu kapsyen yang dicoretkan di laman instagramnya.

Melalui coretan yang dimuat naik beserta gambar itu, Mawar ada memberikan kata nasihat dalam mengekalkan kebahagiaan rumah tangga.

“Saya percaya dengan cinta setulus hati, cinta yang memberikan kebahagiaan dan keberkatan dalam dunia & akhirat.”

“Dan bukan cinta yang hanya berlandaskan ‘sayang’. Kalau stakat sayang, tapi tak jaga perasaan buat apa kan?”

“Slalu jugak dengar orang cakap, kalau dah ‘sayang’ tu, kita kene tahan dengan sikap dia. ”

” No no. Itu bukan namanya ‘sayang’ atau ‘cinta’. Tu namanya merosakkan jiwa sendiri dan tak memberi peluang kepada pasangan untuk menjadi yang lebih baik”

“Kalau ada salah yang tak dapat dikawal antara suami isteri tu, seeloknya pergi la cari org yang lebih arif untuk meredakan jiwa dan ‘belajar’ perkara yang sebetulnya.”

“Saya percaya, kalau kita cinta, kita mesti belajar untuk jadi yang terbaik kan. Kita lahir2 bukan nye dah tahu semua benda. Banyak benda nak kene belajar.”

“Cinta bergantung kepada dua insan. Sama2 lindungi fizikal & mental. Sama2 adil. Sama2 menasihati. Sama2 belajar untuk menjadi orang yang lebih baik dari yang sebelum ni”

“Sebab tu kene slalu rendah diri kepada ilmu. Ilmu sesama pasangan tu paling penting sebenarnya. Sebab partnerlah actually our biggest supporters”

“Thank you Abang kerna sentiasa ingin membuktikan apa itu maksud cinta. Thank you kerna sentiasa mencari ilmu demi ‘mendidik’ orang rumah”

“Semoga Allah sentiasa berikan keberkatan dalam hidup abang. Aminnnn”

 

 

View this post on Instagram

 

Saya percaya dengan cinta setulus hati, cinta yang memberikan kebahagiaan dan keberkatan dalam dunia & akhirat. Dan bukan cinta yang hanya berlandaskan ‘sayang’. Kalau stakat sayang, tapi tak jaga perasaan buat apa kan? Slalu jugak dengar orang cakap, kalau dah ‘sayang’ tu, kita kene tahan dengan sikap dia. No no. Itu bukan namanya ‘sayang’ atau ‘cinta’. Tu namanya merosakkan jiwa sendiri dan tak memberi peluang kepada pasangan untuk menjadi yang lebih baik. Kalau ada salah yang tak dapat dikawal antara suami isteri tu, seeloknya pergi la cari org yang lebih arif untuk meredakan jiwa dan ‘belajar’ perkara yang sebetulnya. Just sharing. I also still new in marriage. Saya percaya, kalau kita cinta, kita mesti belajar untuk jadi yang terbaik kan. Kita lahir2 bukan nye dah tahu semua benda. Banyak benda nak kene belajar. Cinta bergantung kepada dua insan. Sama2 lindungi fizikal & mental. Sama2 adil. Sama2 menasihati. Sama2 belajar untuk menjadi orang yang lebih baik dari yang sebelum ni. Kita ni tak ada pun yang sempurna. Sebab tu kene slalu rendah diri kepada ilmu. Ilmu sesama pasangan tu paling penting sebenarnya. Sebab partnerlah actually our biggest supporters. Thank you Abang kerna sentiasa ingin membuktikan apa itu maksud cinta. Thank you kerna sentiasa mencari ilmu demi ‘mendidik’ orang rumah. Semoga Allah sentiasa berikan keberkatan dalam hidup abang. Aminnnn ❤️

A post shared by MAWAR RASHID (@mawarashid) on

Menerusi perkongsiaan itu, rata-rata mendoakan supaya hubungan Mawar dan Raden Ahmad Faizal Yaakob ini berkekalan selamanya.

Posting yang dimuat naik  ini  mempunyai nasihat yang baik dan boleh dijadikan pedoman dalam setiap hubungan.

Sekadar perkongsiaan, Mawar dan Raf telah berkahwin pada 9 November 2017 dan dikurniakan seorang cahaya mata.

 

Sumber : Instagram Mawar Rashid

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*